Skip to content
:

 

 

 

 

 

Luc Morjeau

Versus 104

Peter Van Gucht schrijven elkaar elke maand over leven en werk in de Versus, het ledenblad van De Fameuze Fanclub. Een fragment.

Peter Van Gucht :

...Tot twee jaar geleden de crisis hard toesloeg in uitgeversland. Opnieuw was het alle hens aan dek en bleek onze stoomboot weer een ijsberg in het vizier te krijgen. Ook bij de uitgeverij besloot men nieuw bloed aan te trekken -zo gaat dat in tijden van crisis- en plots stonden er nieuwe mensen aan de top. Met nieuwe ideeën en nieuwe manieren van werken. Daar zijn we gretig op ingegaan. Suske en Wiske mochten wat ruiger, wat moderner. Alles evolueert, de tijden veranderen, waarom dan niet onze strip? Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Qua scenario én tekeningen hebben we dit jaar het strafste voorgelegd uit onze hele samenwerking. De platen uit Het schrikkelspook ogen fenomenaal, ik kan haast niet wachten om dat in een album te zien staan.

Luc Morjaeu :

We hebben tot nu toe een 70- tal albums gemaakt, 37 in de Rode reeks (ik tel voor het gemak Het schrikkelspook mee, al wel getekend, maar nog niet verschenen) , 20 TrosKompas-verhalen en een 15-tal verhalen in opdracht. Het is wel grappig wat we nog steeds het Nieuwe Team genoemd worden. Waarschijnlijk heten we nog zo als ze onze honderste verjaardag vieren.

Interview in Publideluxe

WAT MOGEN WE NOG VAN LUC MORJAEU VERWACHTEN IN 2014 ?
Er zullen volgend jaar vijf nieuwe albums van Suske en Wiske op de markt verschijnen en verder wil ik mijn school verder uitbouwen. Ik wil talentvolle mensen bijstaan met raad en daad ,ook op digitaal vlak. Dat zijn allemaal drukke bezigheden en zo heb ik geen tijd om me bezig te houden met andere grote projecten.


IS HET NIET DE DROOM VAN ELKE STRIPTEKENAAR OM MET EEN EIGEN STRIP UIT TE PAKKEN ?
De kans dat zo’n strip op commercieel vlak een succes gaat worden, is bijzonder klein. Ik wil in de eerste plaats dat men mij herinnert als een goede vader en echtgenoot. En zolang ik mijn werk graag doe, blijf ik verder tekenen. Ik heb nooit aan carrièreplanning gedaan. Ik ben telkens van de ene opdracht in de andere opdracht gerold. Ik ben steeds gevraagd door anderen en dat is toch een blijk van erkenning. Ik heb nooit bewust gesolliciteerd naar een of andere job.

Luc Morjaeu (pronounced Mor-yoe) was born January 11, 1960 in the Belgian town of Niel. He studied Free Graphics at the Royal Academy of Fine Arts and the National Higher Institute of Antwerp.

 

His track record shows many comics, e.g. JACOBUS EN CORNEEL, ERIK OF HET KLEIN INSECTENBOEK, DE FAMILIE BACKELJAU, BIEP EN ZWIEP, M-KIDS, RAFKE DE RAAF and SABATINNI. Apart from that, he has contributed to Flemish comic series, such as BIEBEL, KAS, SPRING and JOMMEKE (the latter for Studio Jef Neys). For the Belgian STUDIO 100, he created SAMSON&GERT, PIET PIRAAT, BUMBA and MAYA.

 

In 2005, Luc Morjaeu was asked by STUDIO VANDERSTEEN to lead its drawing team. To this day, he is following in Vandersteen’s footsteps with SUSKE en WISKE (Spike and Suzy), the most popular comic in the Benelux.